Arkadia Pensionärer

 

Med Arkadia Pensionärerna på Hemlig resa 28.8.2018

Med stora förväntningar samlades 32 pigga pensionärer vid Kiasma för att äntra
bussen ut i det okända, väl ute på Åboleden fick vi information målet var Tykö bruk/herrgård och kulturlandskap. Ett välfunnet mål eftersom det var okänt för de flesta av oss.

Redan i bussen fick vi ta del av bakgrundsinformation som gjorde att det var lättare att ta till sig den info vi senare fick av våra eminenta guider. Programmet var uppgjort med lämpliga pauser, ingen hets. Detta medförde också att vi aldrig behövde vänta på någon, allt flöt i lugn och trevlig stämning.
 

      Tykö bruk grundades 1686


Först besökte vi ”Massuni kahvila” vid den gamla masugnen som stänges 1908.

Den bildar en vacker fond i Cafét.
Vi stillade den värsta hungern med goda snittar och kaffe. Dessutom han vi bekanta oss med Aila och Asko Salminens konstutställning Heijastuksia

 Följande punkt på programmet var Tykö herrgård. Vi guidades av Juha Bäckmand som förutom att vara sympatisk och trevlig var väl initierad (det visade sig senare att han var ena ägaren).
År 1686 fick Länshövding Creuz kungliga privilegier att starta masugnsverksamhet på
den gamla adelsgården. Den nuvarande herrgården byggdes 1770 av dåvarande ägaren på Tykö brukJohan Jakob Kijk. Stenhuset i rokokostil ritades av Åbo Stadsarkitekt Christoffer F. Schröder.

Följande punkt var Tykö bruks stenkyrka byggd i pagodstil på 1830 talet. Kyrkan byggdes som tack för att den av brukspatronen R Bremer förutspådda ”syndafloden” i februari 1831 uteblev.
Efter att ha beundrat kyrkan och dess gamla altartavla fortsatte vi till Mathildedals bruk
(som var det andra av Kytö bruks tre enheter, som hörde till vårt program).

 

Nu vankades det LUNCH och kaffe paus var det dags för en ny rundvandring. Denna gång guidades vi en av delägare Krista Gustavsson

Vi fick se Stånghammaren, den gamla maskinhallen som nu är festlokal, sommartid, friluftsteatern Alpackorna och spinneriet med gårdsbutik m.m.

 

Det var en nöjd och glad grupp som satte sig i bussen hem via Ekenäs och Café Kardemumma.
Den livliga diskussionen i buss och Café visade att alla hade fått ut mycket av det intressanta besöket.

Vi tackar arrangörerna för väl gjort arbete och ser fram emot nästa Hemliga resa.

Birger Mickwitz