Arkadia Pensionärer

 

 

 

Arkadias Hemliga resa 27.8.2019

Tisdagen den 27 augusti kl. 9.00 samlades 30 glada och förväntansfulla pensionärer vid Kiasma för att ge sig ut med buss utan att veta resans mål. Det gissades flitigt och vi fick en vink om första stoppet, ”ett gammalt jugendhus”.

Första anhalten visade sig vara Café Cabriole i Borgå. Där fick vi kaffe med tilltugg i stilig miljö.

                    

Sedan blev det rundvandring i Borgå med buss. Birgitta Palmqvist berättade med inlevelse om gammalt och nytt i stan. Borgå har i dag 50 200 invånare, varav 30% svenskspråkiga. Till Borgå kommer årligen en miljon turister.

           

Vid Västra åstranden, en nybyggd stadsdel, steg vi av för att gå runt i August Eklöf parken. Det är en fin park med blomsterprakt, en spännande, modern triptyk-skulptur till minne a Borgå lantdag 1809, en kanal med springbrunn och en gångbro över ån till centrum.

Därifrån körde vi via Näsegård, Runebergs grav och en titt mot Gamla stan och strandbodarna (i dag används de som Antikaffärer, Restauranger och Festlokaler) till Runebergs hem.

Runebergs hem  
Huset byggdes för Johan Ludvig och Fredrika Runeberg 1852. Ursprungligen hade familjen hela huset 300 m2,men då barnen flyttat ut hyrdes 100 m2 ut.
Föräldrarna byggde om ett rum till kök genom att sätta in en liten spis som kopplades till kakelugnen och en garderob blev förvaring för kastruller och porslin mm.
Vi guidades av Jenny Törnroos.
Också de av oss som varit där förut fick mycket ny information sakligt och med inlevelse berättad

      

 

        

.1 Med spegeln över sängen kunde Runeberg se ut genom fönstret 
 2 Garderoben som blev köksskåp och den lilla spisen kopplad till kakelugnen.

Sen äntrade vi igen bussen mot ett nytt hemligt mål en byggnad från slutet av 1700 talet. Igen gissades det friskt men ingen tippade rätt.

Rudom Gård i Lappträsk
I början av1700-talet sammanslog släkten Hasselblatt sex frälsehemman i Rudom till en herrgård. På 1770-talet övergick gården i släkten Gyllings ägo.
Landskamrer Gylling lät uppföra den ursprungliga herrgården i slutet på 1700-talet.
Ville Wallgren (skulptören) som var brorson till Karl-Johan Gyllings fru Laura gästade ofta gården. Han var också författare och beskriver ofta i sina texter livet på Rudom gård. Senare övergick gården i Firma Askolins ägo. Johan Askolin ägde i slutet på 1800-talet 22 gårdar

Efter fortsättningskriget överfördes 461 ha av Rudom gård frivilligt till kolonisationen. Elva evakuerade familjer från Sordavala bosatte sig här, bland dem nuvarande ägaren Kari Hirvonens farfar. Marja och Kari Hirvonen har nu renoverat gården med pietetsfullt beaktande av gårdens historia och kultur. I övre våningen har de inrett ett traditionsrum med gamla militäruniformer från 1700-1800 talet. De har samlat gamla möbler och saker också från trakten så de har nu ett hembygdsmuseum.
På gården ordnas olika sammankomster och bröllop. Gården samarbetar med Ratsuväen Tuki r.y. i Villmanstrand.

Vi fick en god och närande traditionsenlig lunch. Vi fick igen uppleva något nytt, lära oss mer om vårt land. En fin sak att begrunda hur gott samarbete med inflyttade berikar kulturen och livet i Finland! 

 

                                            

     

1 Mellan utställningsrummen auditorium


På hemvägen stannade vi traditionellt ännu för kaffe, denna gång på Kaffe Laituri i Gumbostrand. Vädret hade stått oss bi hela dagen så en del satt ute på balkongen och njöt av utsikten över fjärden.

    

 
   
 

Alla var glada och nöjda som vi brukar.
Tack alla arrangörer för en lyckad resa.

Birger Mickwitz